Historia tego napoju – mówimy tu o płynnej czekoladzie – liczy około 3 tysięcy lat. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej – najpierw Olmekowie, następnie Majowie i Aztekowie, przygotowywali z ziaren kakaowca napój – czekoladę – ale nie na słodko, lecz dodając chilli lub inne ostre przyprawy. Do Europy czekolada przybyła w epoce wielkich odkryć geograficznych. Ponieważ była drogim smakołykiem, początkowo pijano ją tylko na dworach królewskich i wśród arystokracji. Bardziej popularna (choć nadal droga) stała się dopiero w XVII w. kiedy zaczęto otwierać pierwsze kawiarnie, w Polsce stała się dostępna za króla Augusta II Sasa w latach 20. XVIII wieku.
Dziś każdy nieomal codziennie bez przeszkód sięga po ten rarytas (najczęściej w formie tabliczki). Nawiązując do Dnia Czekolady 13 i 16 kwietnia 2018 roku pani Urszula Papierska przeprowadziła zajęcia dla dzieci z klas pierwszych szkoły podstawowej (kl. 1a, 1b i 1c) smakowicie zatytułowane „Zapach czekolady”. Najmłodsi najpierw wysłuchali odczytanego im przez starszą koleżankę - Karolinę Sabatowską z klasy 4b - utworu pt. „Tosia odkrywa czekoladę”. Dowiedzieli się z niego skąd pochodzą ziarna kakao – podstawowy składnik czekolady, jak wygląda plantacja drzew kakaowca i co to jest Sprawiedliwy Handel. Następnie obejrzeli prezentację o czekoladzie w kulturze i sztuce, poznali historię czekolady i kolejne etapy jej produkcji, a także dzięki animowanej interaktywnej prezentacji dowiedzieli się jak powstała najbardziej znana polska wytwórnia czekolady.
Zajęcia zostały zrealizowane w ramach projektu Centrum Edukacji Obywatelskiej PoczytajMY.