Regularne picie wody jest niezbędne do utrzymania homeostazy, czyli równowagi wszystkich parametrów życiowych (np. temperatury ciała). W związku z tym codziennie należy dostarczyć taką samą ilość płynów, jakiej człowiek pozbywa się poprzez błony śluzowe i skórę, nerki, układ oddechowy i pokarmowy.
Spośród przyswajanych płynów najkorzystniejsza jest dla organizmu woda. Nie ma ona wartości energetycznej (kalorii), nie dostarcza składników odżywczych, ale jest niezbędna do transportowania ich z pożywienia do narządów i komórek ciała. Bierze także udział w procesie trawienia i usuwaniu produktów przemiany materii. Częste picie wody pozwala na zachowanie odpowiedniej gęstości krwi i jej ciśnienia. Obniża to ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. zawałów, udarów.
Właściwe nawodnienie organizmu pozwala na utrzymanie wydolności fizycznej i intelektualnej. Woda jako składnik płynów ustrojowych, pełni funkcję nawilżającą i ochronną dla wszystkich narządów, w tym mózgu, rdzenia kręgowego, gałek ocznych, skóry. Zapewnia odpowiednią pracę mięśni i ruchomość stawów.
Ilość wody, jaką należy spożywać, zależy od wielu czynników, m.in. masy ciała, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia. Wartości referencyjne w tym zakresie odnoszą się do średnich parametrów i uwzględniają wodę pitną, wszelkiego rodzaju napoje oraz wodę zawartą w pokarmach. Dobowa norma to od 1,5 do 2 litrów wody.