Uczniowie klasy 2a, 2b i 2c oraz 3a wzięli udział w realizacji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „5 porcji zdrowia w szkole”. Podczas zajęć odbywanych w terminach od 6 do 28 listopada 2018 roku poszerzyli wiedzę o prawidłowym żywieniu oraz utrwalili informacje o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowej diecie. Głównym organizatorem programu jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Honorowy patronat nad programem objęło Ministerstwo Zdrowia oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej, a partnerem merytorycznym jest Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Akcji patronują również wojewódzcy kuratorzy oświaty.
Prezentacje multimedialne, rebusy, zagadki, historyjki obrazkowe i inne materiały dydaktyczne proponowane przez twórców programu dają możliwość wnikliwego poznania, stosowania i utrwalenia prawidłowych nawyków żywieniowych.