Wartościowy posiłek to taki, który dostarcza nam nie tylko energii, białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów, ale także cennych witamin i składników mineralnych. Komponując jadłospis, należy zwracać uwagę na to, by sięgać przede wszystkim po produkty o wysokiej wartości odżywczej.
BIAŁKO
Białko wpływa na uczucie sytości. Jeśli zabraknie go w naszym posiłku, bardzo szybko znów możemy poczuć głód. Dobrymi źródłami białka są: mięso, w szczególności drób i ryby, jaja, mleko oraz produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, mleko, twaróg. Co więcej, nabiał dostarcza nam cennych składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, cynku i witamin z grupy B: ryboflawiny, niacyny, witaminy B6 i B12, dlatego nie powinno go zabraknąć w codziennym jadłospisie.
WĘGLOWODANY
Pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak pełnoziarnisty makaron, chleb czy ryż, to świetne źródła węglowodanów. Węglowodany pokrywają aż 45-70% energii dziennej racji pokarmowej, dlatego pamiętaj, aby każdy posiłek, który przygotowujesz, zawierał produkty z tej grupy.
ZDROWE TŁUSZCZE
Dobrym źródłem zdrowych tłuszczów jest oliwa z oliwek, oleje: rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i arachidowy, a także tłuste ryby, nasiona, orzechy oraz awokado. Nie należy rezygnować ze zdrowych tłuszczów w codziennej diecie.
WARZYWA I OWOCE
Codziennie spożywaj ok. 0,5 kg warzyw i owoców. Podziel tę ilość na 5 porcji, w proporcjach: ¾ warzywa i ¼ owoce. Produkty te dostarczą Ci wielu cennych witamin i składników mineralnych!